Kanserde erken teşhis hayat kurtarır..
03 Aralık 2019

Kanserde Erken Teşhisin Önemi



Kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırada yer alan kanser hastalığı günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sadece 2012 yılında 8,2 milyon kişinin, akciğer, karaciğer, mide başta olmak üzere çeşitli kanserler sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, gelişen teknoloji ve tedavi imkanlarına rağmen 2030 yılında kansere bağlı ölümlerin 13,1 milyon kişiye kadar çıkacağını öngörüyor. Hal böyleyken önleyici sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve erken teşhis her şeyden önemli hale geliyor.


Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yanında taramaların önemi

Taze sebze, meyve ve tahıllar içeren Akdeniz diyeti gibi sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinmek, trans yağ ve katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmak, fiziksel açıdan aktif bir yaşam sürmek, tütün mamulleri ve alkolden uzak durmak gibi sağlıklı yaşam davranışları, çevresel faktörleri en aza indirdiği için kanser vakalarının görülme sıklığını da 1/3 oranında düşürüyor. Ancak sağlıklı yaşam alışkanlıkları elbette ki tek başına yeterli olmuyor. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve çevresel faktörlerin yanı sıra aile öyküsü, genetik yatkınlık gibi faktörler bireylerde kanser oluşum riskini artırıyor. Bu gibi sebeplerden dolayı risk altında bulunan kişilerin düzenli olarak belirli kontroller yaptırması gerekiyor.


Erken teşhiste kanser büyük oranda iyileştirilebiliyor.

Kanser hastalıklarında tedaviye alınan cevap, tümörün vücuttaki yaygınlığı ile bütünüyle alakalıdır. Bu sebeple kanserli hücrelerin erken teşhis edilmesi, tümörün vücutta yayılmadan önce hastalığın önüne geçilmesi ve tedavinin başarıya ulaşmasında kilit rol üstleniyor. Güncel veriler, erken teşhis edilip tedavisine başlanan kanser vakalarının yaklaşık yüzde 90’ının iyileştirilebildiğini gösteriyor.