Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü
14 Şubat 2022

Çocukluk çağı kanserlerinin sıklığı nedir?
 
Kanser aslında erişkin yaş hastalığıdır. Çocukluk yaş grubunda nadir olarak görülür.  Çocukluk çağında her yıl yeni kanser görülme sıklığı milyonda 120-130 olarak belirtilmektedir. Ülkemizde de kanser kayıtlarına göre her yıl 2500-3000 yeni kanser tanısı almış çocuk olduğunu öngörebiliriz. 
 
Çocukluk çağında görülen kanser türleri nelerdir?
 
Çocukluk çağı kanserleri klinik, biyolojik ve genetik özellikler açısından erişkinde görülen kanserlerden farklıdır. Örneğin erişkinde sık görülen meme ve akciğer kanseri çocuklarda görülmez. Çocukluk çağında görülen kanserler; kan kanseri (lösemi), lenf bezi kanseri (lenfoma), beyin tümörü, kemik tümörü (osteosarkom, Ewing sarkomu), böbrek tümörü (Wilms’ tümörü), böbreküstü bezi tümörü (nöroblastom), yumuşak doku tümörleri (rabdomyosarkom), göz retina tabakasından köken alan tümör (retinoblastom), üreme hücrelerinden köken alan tümörler (germ hücreli tümörler), karaciğer tümörü (hepatoblastom) sayılabilir. Ülkemizde ve dünyada en sık görülen çocukluk çağı kanseri kan kanseridir. Ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanseri ve üçüncü sırada beyin tümörleri görülmektedir. 
 
Neden çocuklarda kanser gelişir?
 
Çocuklarda kanserin sebebi bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin bir arada etkili olduğu düşünülmektedir. Sigara, beslenme özellikleri, çalışma ortamındaki kimyasallar erişkinler için birer risk faktörü iken çocuklarda böyle bir neden genellikle pek bulunamaz. Çocukluk çağında bazı genetik durumlar (Down sendromu, nörofibromatozis , hemihipertrofi gibi); bağışıklık sistemi hastalıkları veya bağışıklık sistemini etkilen ilaç kullanımı kanser gelişme riskini artıran durumlardır.
 
Hangi belirtiler çocukluk çağı kanserleri açısından uyarıcı olmalıdır?
 
 
Çocuklarda ortaya çıkan bazı bulgular kanser gelişimi açısından uyarıcı olmalıdır. 
1.Ciltte özellikle gövdede, uylukta herhangi bir travma olmaksızın bacaklarda kollarda morlukların oluşması
2.Diş eti ve/veya sık tekrarlayan burun kanamaları ve cilt içine olan kanamalar
3.Nedeni bulunamayan ve açıklanamayan uzamış ateş 
4.Son altı ayda istemsiz olarak vücut ağırlığının %10’dan fazlasının kaybı
5.Özellikle sabahları daha kötü olan baş ağrısı ve sabahları olan bulantı olmaksızın kusma birlikteliği (tekrarlayan nitelikte olması, uykudan uyandırması, zamanla giderek artması ve ek şikayetlerin eklenmesi önemli) 
6.Boyun, gövde, karın veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlikler, özellikle 2 cm’den büyük beze varlığı
7.Kemik ve eklem ağrıları
8.Nedeni bulunamayan halsizlik, yorgunluk, bitkinlik
9.Küçük bebeklerde kedi gözü parlaması gibi gözün içinde beyazlık ortaya çıkması (Flaşlı fotoğraf çekildiğinde bebeğin göz bebeği beyaz renkte ise bu mutlaka araştırılmalıdır).
10.Geceler iç çamaşırı değiştirecek kadar gece terlemesinin bu şikayetlere eşlik etmesi
11.Karın şişliği ile birlikte özellikle idrar ve gaita çıkarımında zorlanma, kanlı idrar birlikteliği (özellikle çocuklar banyo yaptırılırken, giydirilirken karın bölgesinde ele sertlik gelmesi)