LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR.jpg
Lösemi Nedir?
Lösemi, çocuklarda en sık görülen kanser türüdür. Çocukları ve genç yetişkinleri etkileyen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'u lösemidir. En sık iki ile on yaşları arasında tanı koyulur. Çocuklarda Lösemi, vücudun beyaz kan hücrelerini etkiler.
Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmaya ve vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Ancak lösemide bazı beyaz kan hücreleri kanserli hale gelir ve olması gerektiği gibi çalışmaz. Kanda ve kemik iliğinde daha fazla blast denilen kanserli hücre oluştukça, sağlıklı hücreler için daha az yer kalır.
Lösemi nereden geliyor?
Sağlıklı kemik iliği, trombositler, kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücreleri dahil olmak üzere kan hücrelerine olgunlaşan genç hücreler içerir. Beyaz kan hücreleri normalde enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Ancak lösemide, genç beyaz kan hücrelerinde, düzgün olgunlaşmalarını önleyen değişiklikler meydana gelir. Bunun yerine, kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Bu olgunlaşmamış beyaz kan hücreleri vücudun organlarını doldurur, organ işlevine müdahale eder ve normal kan hücrelerinin oluşmasını engeller.
Lösemiye ne sebep olur?
Çoğu çocukluk çağı lösemisine beyaz kan hücrelerinin genlerindeki tesadüfi mutasyonlar neden olur. Nadir görülen genetik vakalar dışında, bu hastalıkların nedenleri hakkında çok az şey bilinmektedir.
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklardan korumada önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemindeki bir arıza, lösemiye yakalanma riskini artırabilir. Bazı virüsleri veya diğer enfeksiyonları kapmak gibi şeyler bağışıklığı azaltabilir. Ortamdaki toksinler veya kimyasallara maruz kalma da bağışıklık sistemini zayıflatabilir.
Çocuklarda lösemi riskinin arttığı durumlar nelerdir?
Bazı koşullar, bir çocuğun lösemi geliştirme riskini artırabilir.
- Down Sendromu,
- Fanconi anemisi,
- nörofibromatozis,
- Shwachman-diamond sendromu,
- Bloom sendromu,
- Ataksi telenjiektazi (Louis-Bar sendromu),
- Kemik iliği bozuklukları (miyelodisplazi),
- Doğum öncesi röntgen maruziyeti,
- Önemli radyasyona maruz kalma.
Çocuklarda Lösemi Nasıl Teşhis Edilir?
Bir çocukta lösemiden şüphelenildiği zaman yapılan bazı özel testler vardır.
- Kan testleri: Tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ve kan kimyası gibi testler, normal kan hücrelerinin sayısı ve organların ne kadar iyi çalıştığı hakkında önemli bilgiler verebilir. Kan hücrelerinin şekilleri ve boyutları mikroskopla kontrol edilir.
- Görüntüleme çalışmaları.
- Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi.
- Kemik iliği alındıktan sonra kemik iliği hücrelerinin mikroskopta incelenmesi önemlidir.
Akım sitometri testleri: Löseminin tipini ve alt tipini bulmak için yapılır. Bu önemlidir çünkü tedavi löseminin tipine göre farklılık gösterir.
Genetik testler: Kan veya kemik iliğine bakarak genlerdeki değişiklikler test edilir. Değişiklikler, doktorların en iyi tedaviyi bulmasına yardımcı olabilir.